Tessa Zeilmaker
Straten, terrassen en pleinen blijven leeg, maar achter de deuren gaat het leven door.
Ik teken thuis.
Mijn proces
Hieronder deel ik mijn illustratie in procreate en mijn proces. Hoe werk ik op dit moment?
Brainstorm
Allereerst denk ik na over de boodschap die ik over wil brengen. Vervolgens kies ik een aantal dingen uit die ik in mijn illustratie wil laten terugkomen.
De schets
Afbeelding 2
Ik start altijd met thumbnails (afbeelding 2), of ook wel postzegel-schetsjes. Zo kan ik op een simpele manier een idee schetsen, zonder mijzelf in detail te verliezen. Het is een simpele manier om snel een idee uit te werken of iets uit te proberen.
Ik heb besloten om voor de derde versie te gaan. Een snapshot van mijzelf terwijl ik aan het tekenen ben in de woonkamer, dat past helemaal bij mij!
Afbeelding 3
Ik schets de onderdelen op losse lagen, zodat ik later kan schuiven in de compositie of iets heel makkelijk kan veranderen.
Hier boven (Afbeelding 3) is de schets te zien die het uiteindelijk is geworden. Op de volgende twee afbeeldingen 4 en 5 laat ik zien hoe ik deze ben gaan uitwerken. Bij de laatste fase heb ik gekozen voor een potlood brush, wat ik de laatste tijd erg vaak gebruik.
Afbeelding 4
Afbeelding 5
Vervolgens ben ik overgestapt op het invullen van alle onderwerpen. Ik werk vaak in zwart-wit om zo het contrast goed te zien en nog te kunnen spelen met de waarden tussen donker en licht voor ik het kleur ga geven.
Hier onder (Afbeelding 6) zie je nog hoe ik ben begonnen met een lichte muur. Ik heb besloten dit donker te maken. Dan kom ik en de onderwerpen er beter uit.
Ook heb ik besloten geen gebruik te maken van schaduwen, om het nog een beetje een grafisch effect te geven. Ook zou dat veel te druk worden, en gaat dat misschien ten koste van wat ik wil vertellen.
Afbeelding 6
Bij het invullen van de zwart-wit waarden maak ik mijn afbeelding vaak ook heel klein, om zo te zien of mijn onderwerpen goed naar voren komen. Door ze lichter of donker te maken valt het onderwerp juist meer op, of plaats ik dit meer naar de achtergrond. Ook creëer ik zo een betere balans in de hele afbeelding.
Afbeelding 7
Als laatste geef ik de afbeelding kleur! Dit doe ik meestal in combinatie met colored layer en gradient layer. Zo blijft het contrast bewaard, maar kan ik alles een eigen kleur geven. De laatste render doe ik vaak in Photoshop, waarbij ik nog schuif met adjustment layers om te spelen met kleur en contrast.
Download via onderstaande button de print versie:
A4, 300 dpi, CMYK